عصب کشی دندان

عصب کشی دندان چیست و چرا انجام می‌شود؟

عصب کشی دندان یا روت کانال (Root Canal) یک پروسه دندانپزشکی است که همه ما بالاخره روزی با آن سر و کار خواهیم داشت، در واقع عصب کشی دندان به شما کمک می‌کند که به جای کشیدن دندان، با در مان عصب دندانها، از شر پوسیدگی و عفونت خلاص شوید.

در بیشتر موارد، دندانپزشک عمومی یا متخصص ارتودنسی عصب کشی را تحت بی حسی موضعی انجام خواهند داد. ما در این مقاله شما را با روش‌ها و مراحل درمان عصب دندان، هزینه عصب کشی دندان و تمامی نکات پیرامون آن آشنا خواهیم کرد.

عصب کشی دندان چیست؟

همه ما ممکن است در اثر عوامل مختلفی که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم، دچار درد شدید دندان شویم. این درد و عفونت اگر به بخش داخلی یا پالپ دندان برسد (بخشی که رگ های خونی و اعصاب دندان در آن قرار دارد) تنها راه درمان آن بدون اینکه بخواهید دندان خود را بکشید، عصب کشی دندان است.

حال عصب کشی دندان چیست؟ در واقع عصب کشی به روشی گفته می‌شود که در آن، بخش داخلی و نرم دندان که به آن پالپ (pulp) می‌گویند و ریشه و عصب دندان در آن قرار دارد را، از عفونت خالی و تمیز می‌کنند و سپس با مواد مخصوص پر می‌کنند.

مراحل عصب کشی دندان چیست؟

فرآیند عصب کشی دندان به طور معمول در مطب دندانپزشکی انجام می‌شود. دندانپزشک شما دندانی را که دردناک است معاینه کرده و از اشعه ( ( X ) برای تأیید تشخیص خود استفاده می‌کند؛ حال اگر شما نیازمند انجام عصب کشی دندان و روت کانال باشید، این پروسه را برای شما انجام می‌دهد.

این پروسه شامل چند مرحله اساسی است که در ادامه، به ترتیب با هر کدام از مراحل عصب کشی دندان بیشتر آشنا خواهید شد:

مراحل عصب کشی دندان

مرحله اول عصب کشی دندان، بی‌حسی

در اولین مرحله از عصب کشی، دندانپزشک برای اینکه شما در حین کار دردی را احساس نکنید، مقدار کمی از داروهای بی حس کننده را روی لثه شما در نزدیکی دندان آسیب دیده تزریق می‌کند. پس از عملی شدن این کار، لثه ها به شیوه موضعی بی‌حس می‌شوند. اگر عفونت و پوسیدگی دندان ها زیاد باشد، ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای بی حس شدن دندان داشته باشید.

لازم به ذکر است که دندانپزشک هنگام معاینه اولیه، برای کاهش عفونت، داروهای آنتی بیوتیک تجویز می‌کند و عصب کشی دندان را 10 تا 15 روز بعد شروع می‌کند.

مرحله دوم عصب کشی، برداشتن پالپ دندان

وقتی دندان شما بی حس می‌شود، متخصص یا دندانپزشک عمومی در قسمت بالای دندان یا همان عاج دندان، شکاف کوچکی ایجاد می‌کند تا پالپ دندان را ببیند.

هنگامی که پالپ آلوده یا آسیب دیده در معرض دید قرار گیرد، متخصص با استفاده از ابزارهای ویژه‌ای به نام فایل دندانپزشکی (files)، آن را به دقت برمی‌دارد تا به کانال عصبی دندان برسد، بعد از آن عصب دندان را با دقت زیاد خارج می‌کند.

مرحله تمیز کردن و تزریق آنتی بیوتیک ها

مرحله سوم عصب کشی دندان، به این صورت است که پس از برداشتن مغز و پالپ دندان، دندانپزشک کانال باز شده را با یک آنتی بیوتیک موضعی پوشش داده تا عفونت ایجاد شده را سرکوب کند و مانع از تشدید و عود مجدد آن شود.

پس از تمیز کردن و ضد عفونی شدن کانال ها، متخصص دندان را با خمیر سیلر و ماده ای لاستیک مانند به نام گوتاپرکا پر می‌کند. دندانپزشک همچنین ممکن است آنتی بیوتیک های خوراکی را برای مدیریت و اطمینان از سرکوب عفونت برای شما تجویز کند.

مرحله پر کردن در عصب کشی

در مرحله آخر عصب کشی دندان، دندانپزشک با پر کردن شکاف کوچکی که در قسمت بالای دندان در همان ابتدای عصب کشی ایجاد کرده بود بصورت موقتی آن را مهر و موم می‌کند. آن ها به کمک سیلانت سوراخ ها و درز ها را مسدود میکنند تا کانال از آسیب ناشی از بزاق در امان بماند.

بعد از گذشت مدتی از عصب کشی، از آنجایی که دندان دیگر مثل قبل مقاوم و محکم نیست، لازم است که برای حفظ آن از روکش دندان استفاده کنید.

عصب کشی دندان

چه زمان به عصب کشی دندان نیاز داریم؟

همانطور که در بالا گفتیم، عصب کشی هنگامی انجام می‌شود که قسمت داخلی یک دندان که به آن پالپ نیز گفته می‌شود آسیب ببیند و یا دچار التهاب و عفونت شود. حتی اگر پالپ یا مغز دندان از بین رفته باشد و یا در اصطلاح مرده باشد، بخش بالایی دندان یا همان تاج می‌تواند کماکان دست نخورده باقی بماند. از بین بردن پالپ دندان آسیب دیده یا آلوده، بهترین روش برای حفظ ساختار دندان‌ها است.

علل عمده نیاز به اعصاب کشی دندان، شامل موارد زیر است:

  • پوسیدگی عمیق به دلیل عدم رسیدی و درمان سوراخ ها و حفرات دندان
  • انجام چندیدن پروسه درمانی دندانپزشکی روی یک دندان
  • بروز ترک در دندان
  • وارد شدن آسیب و شکستن دندان در اثر تصادف و هر حادثه دیگری
  • نشت پرکردگی قدیمی، که باعث بوجود آمدن پوسیدگی در زیر مواد شده است.

آیا عصب کشی دندان درد دارد؟

بسیاری از مراجعان از ما میپرسند که آیا عصب کشی دندان درد دارد؟ در طول انجام عمل عصب کشی شما بیدار خواهید بود، اما داروهای بی‌حس کننده باکیفیت، باعث  می‌شوند هیچ گونه دردی نداشته باشید بنابراین نگران این نباشید که عصب کشی دندان، درد دارد یا نه.

تنها دردی که ممکن است احساس کنید، مربوط به تزریق بیحس کننده ها است، که دردی جزئی و احساس سوزش کمی را به همراه دارد که این حس به سرعت خواهد گذشت و به آستانه درد افراد بستگی دارد.

عصب کشی دندان درد دارد

مراقبت های پس از عصب کشی

بعد از تمام شدن مراحل عصب کشی دندان، ممکن است با از بین رفتن اثر داروی بی حسی، شما از ناحیه دندان و لثه احساس درد داشته باشید و حتی لثه های شما ممکن است متورم شود. بیشتر دندانپزشکان این علائم را با داروهای بدون نسخه ضد درد مانند استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (Advil) درمان خواهند کرد.

به طور کلی بعد از تمام شدن عصب کشی دندان، لازم است که موارد زیر را رعایت کنید:

  • اگر درد دندان و لثه شما شدید شد یا بیش از چند روز ادامه داشت، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
  • از جویدن مواد غذایی و خوراکی ها با دندان آسیب دیده که به تازگی آن را عصب کشی کرده اید خودداری کنید.
  • حتما دندان های خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
  • از خمیر دندان حاوی فلوراید برای شستشوی دندان ها استفاده کنید.

پروسه عصب کشی چندان دشوار نیست و برایتان محدودیت ایجاد نمیکند. یک روز پس از عصب کشی شما میتوانید به زندگی و روال روزانه خود بازگردید.

عصب کشی دندان

هزینه عصب کشی دندان چقدر است؟

هزینه عصب کشی دندان، به میزان پوسیدگی و خرابی دندان و تعداد کانال‌هایی که عصب کشی می‌خواهند بستگی دارد. حالا هرچقدر تعداد ریشه ها بالاتر باشد هزینه‌ها هم به طبع بیشتر میشود.

مثلا اگر دو کانال یا دو ریشه را عصب کشی کنیم، هزینه بیشتر از عصب کشی تک کانال می‌شود. همچنین از آنجایی که دندان های عقبی به سختی قابل دسترسی و مانور دادن هستند قیمت درمان عصب آن ها بیشتر است. در زیر می‌توانید لیست قیمت عصب کشی دندان را مشاهده کنید.

لیست هزینه عصب کشی دندان سال 1401

نوع عصب کشی یا خدمات ارائه شدهشروع قیمت (سال 1401)
عصب کشی تک کانال1.000.000 تومان
عصب کشی دوکانال1.100.000 تومان
عصب کشی سه کانال1.300.000 تومان
عصب کشی چهار کانال1.400.000 تومان
به ازای هر کانال اضافه300.000 تومان

خطرات احتمالی و عوارض عصب کشی دندان

پروسه روت کانال برای نجات دندان شما انجام می‌شود. با این حال، گاهی اوقات، آسیب وارد شده به مغز دندان بیش از حد عمیق است یا مینای دندان شما برای تحمل  عصب کشی بسیار ضعیف است. این عوامل می تواند منجر به از بین رفتن دندان شود. در نتیجه گاهی اوقات دندان عصب کشی شده ممکن است کشیده شود.

اگر حین عصب کشی دندان برخی ابزار آلوده باشد و یا به واسطه آن ها مواد آلوده وارد دندان شود و یا آنتی بیوتیک ها اثر نکنند احتمال تشکیل آبسه دندان افزایش پیدا خواهد کرد.اگر مشکلی در رابطه با ریشه دندان خود دارید و یا درد شدیدی را از جانب مغز دندان تحمل می‌کنید حتما با دندانپزشک خود صحبت کنید. متخصصان دندانپزشکی به جای دندان آسیب دیده از دندان مصنوعی، پل ها و یا ایمپلنت ها استفاده می‌کنند.

عصب کشی

سوالات متداول پیرامون درمان عصب کشی

در ادامه به چندین سوال پرتکرار و متداول که مراجعه کنندگان می‌پرسند پاسخ می‌دهیم.

  • آیا پس از اعصاب کشی نیاز به مراجعه به پزشک است؟

چند روز پس از فرآیند عصب کشی لازم است که شما با دندانپزشک خود ملاقاتی داشته باشید. دندانپزشک در این جلسه از دندان شما با کمک اشعه ایکس تصاویری تهیه خواهد کرد تا مطمئن شود عفونت روت کانال بطور کلی از بین رفته است. در اکثر مواقع در همین مرحله است که دندانپزشک شما، اقدام به پر کردن دائمی دندان شما می‌کند.

اگر ترجیح شما این است که تاج دندان بصورت دائمی در جای خود باشد، دندانپزشک ممکن است یک تاج دائمی را برای شما در نظر بگیرد. تاج در واقع دندانی مصنوعی است که می تواند از پرسلن یا طلا ساخته شود. این تاج شبیه تاج و دندان واقعی است و کسی متوجه مصنوعی بودن آن نخواهد شد.

  • علائم عفونت در پالپ دندان چیست؟

شایع ترین علائم عفونت پالپ دندان که نشان می‌دهد شما به عصب کشی نیاز دارید، عبارت است از:

  • احساس درد متوسط تا شدید در دندان هنگام جویدن غذا
  • تورم و احساس گرما در لثه ها
  • لقی دندان
  • احساس درد هنگام نوشیدن مواد خیلی سرد یا خیلی گرم
  • چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؟

پاسخ به این سوال به شرایط دندان شما بستگی دارد، در مواردی که آسیب به پالپ دندان زیاد نیست و عصب کشی در یک جلسه تمام می‌شود و به نسبت سطحی‌تر و راحت‌تر است، دندانپزشک عصب کشی و پر کردن را همزمان در یک جلسه انجام می‌دهد.

اما گاهی اوقات سطح آسیب دیده گسترده تر است و متخصص نیاز دارد که کانال های بیشتری را از عصب پاک کند، در نتیجه تعداد جلسات مورد نیاز برای از بین بردن عصب هم بیشتر می‌شود. در چنین مواقعی پر کردن دندان در یک جلسه جدا و بعد از اینکه دندانپزشک از کم شدن و از بین رفتن التهاب دندان مطمئن شد انجام می‌شود، و در طول این مدت دندان شما به صورت موقت پانسمان می‌شود.

  • اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟

دندانی که خراب است و شما نمی‌خواهید آن را بکشید، قطعا نیاز به عصب کشی دارد. اما اگر انجام این کار را عقب بیندازید، شاهد خراب شدن دندان‌های مجاور و پیشروی عفونت به سایر نواحی اطراف دندان خواهید بود. در نهایت هم دندان خراب را از دست می‌دهید، هم دندانهای سالم شما آسیب می‌بینند.

  • عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

ما وقتی عصب کشی دندان را انجام میدهیم تنها بافت زنده داخل ریشه های دندان را بر میداریم. اما هیچ کاری به اتصالات نگهدارنده دندان که آن را در محل خود نگه میدارند نداریم. بنابراین اگر اتفاق خاصی نیفتد و تمامی مراقبت های لازم بعد از عصب کشی، به درستی انجام شود، عمر دندان عصب کشی شده معمولا زیاد خواهد بود.

  • بعد از عصب کشی دندان چه اتفاقی می‌افتد؟

پروسه روت کانال یک روش ترمیم دندان محسوب می‌شود. اکثر افرادی که تحت این عمل قرار می‌گیرند، می‌توانند تا آخر عمر از نتایج مثبت آن برخوردار شوند. با این وجود، ماندگاری نتایج به میزان مراقبت از دندان های شما بستگی دارد.درست مانند بقیه دندان های زنده و سالم که نیازمند مسواک زدن و رسیدگی بهداشتی هستند، دندان های عصب کشی شده و یا مصنوعی نیز نیازمند محافظت، مسواک زدن و حتی نخ دندان کشیدن هستند.

اگر با خواندن این مقاله و آشنا شدن با پروسه و مراحل عصب کشی دندان، مایل به درمان عصب دندان خود هستید، کلینیک تخصصی دندانپزشکی پاستور، با کادری حرفه‌‌ای آماده ارائه خدمات به شما می‌باشد.

کلینیک دندانپزشکی پاستور با کادری مجرب و توانمند آماده ارائه انواع خدمات دندانپزشکی می باشد.

اگر نیاز به مشاوره تخصصی و رایگان دارید همین حالا با این شماره تماس بگیرید

به همراه شما 2 نفر دیگر در حال مشاهده این صفحه می باشند.

خدمات ما